Ko je i gde prvi počeo da priprema pastu pitanje je na koje istoričari nemaju siguran odgovor. Jedni tvrde da su još stari Rimljani uživali u ukusnoj testenini, drugi kažu da je tek Marko Polo u 13. veku doneo pastu u Italiju sa jednog od svojih putovanja na Daleki istok. Bilo kako bilo, pasta je danas nezaobilazni deo italijanske kuhinje i svuda u svetu je poznata kao italijansko nacionalno jelo. Italijani su največi proizvođači i potrošači paste na svetu, a ovo sjajno jelo se na njihovom meniju može naći i više puta u toku dana.
Autentična italijanska pasta priprema se isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, i to u dve varijante, kao pasta fresca (sveža pasta), koja je omiljena u Severnoj Italiji i pasta secca (sušena pasta), koja je zastupljena na jugu. Neke vrste testa za pastu pripremaju se sa jajima, poput onog za taljatele. Ponekad se testu dodaju začini kao što je bosiljak, povrće poput cvekle ili spanaća koje daje pasti boju, čak i sipino mastilo.
Italijanska pasta se proizvodi u različitim oblicima, kojih ima preko dve stotine. Kada je u pitanju dugačka pasta, najpopularniji oblik jesu špagete, koje se obično služe sa slatkim sosom od paradajza. Špagete su odlične i bez sosa, kao jelo Cacio e Pepe, čuveni rimski specijalitet u kojem su pored paste glavni sastojci biber i sir. Taljatele i fetućine su vrste paste sa jajima, mekane teksture, u obliku dugačkih traka srednje debljine. Najbolje se kombinuju sa gustim sosevima od mesa, a odlične su i sa pestom od bosiljka, kako ih najčešće pripremaju u Liguriji.
Klasičan oblik kratke paste jesu pene, šuplje cevčice srednje debljine, koso sečene, koje se sjano slažu sa gustim, kremastim sosevima. Pene rigate su posebna vrsta pene testenine, šuplje, koso sečene cevčice sa izbrazdanom, rebrastom površinom. Veoma su popularne u kombinaciji sa klasičnim karbonara sosem. Makaroni su male, šuplje, blago uvijene cevčice, ne previše prefinjenog izgleda, ali jedna od omiljenih vrsta testenine na svetu. Često se mogu naći kao dodatak u minestorne supi, a odlične su i za pečenje u kaserolama. Ravioli su vrsta punjene sveže paste, četvrtastog oblika, koja se priprema sa različitim nadevima. Italijanska pasta se kuva „al dente“, tako da bude čvrsta kada se žvaće. Lazanje i kanelone se pripremaju „al forno“, u pitanju su vrste testenine koje se peku u kombinaciji sa različitim nadevima. Jedan od omiljenih u Italiji jeste Bolonjez sos.
Kratak vodič kroz italijansku pastu
Ko je i gde prvi počeo da priprema pastu pitanje je na koje istoričari nemaju siguran odgovor. Jedni tvrde da su još stari Rimljani uživali u ukusnoj testenini, drugi kažu da je tek Marko Polo u 13. veku doneo pastu u Italiju sa jednog od svojih putovanja na Daleki istok. Bilo kako bilo, pasta je danas nezaobilazni deo italijanske kuhinje i svuda u svetu je poznata kao italijansko nacionalno jelo. Italijani su največi proizvođači i potrošači paste na svetu, a ovo sjajno jelo se na njihovom meniju može naći i više puta u toku dana.
Autentična italijanska pasta priprema se isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, i to u dve varijante, kao pasta fresca (sveža pasta), koja je omiljena u Severnoj Italiji i pasta secca (sušena pasta), koja je zastupljena na jugu. Neke vrste testa za pastu pripremaju se sa jajima, poput onog za taljatele. Ponekad se testu dodaju začini kao što je bosiljak, povrće poput cvekle ili spanaća koje daje pasti boju, čak i sipino mastilo.
Italijanska pasta se proizvodi u različitim oblicima, kojih ima preko dve stotine. Kada je u pitanju dugačka pasta, najpopularniji oblik jesu špagete, koje se obično služe sa slatkim sosom od paradajza. Špagete su odlične i bez sosa, kao jelo Cacio e Pepe, čuveni rimski specijalitet u kojem su pored paste glavni sastojci biber i sir. Taljatele i fetućine su vrste paste sa jajima, mekane teksture, u obliku dugačkih traka srednje debljine. Najbolje se kombinuju sa gustim sosevima od mesa, a odlične su i sa pestom od bosiljka, kako ih najčešće pripremaju u Liguriji.
Klasičan oblik kratke paste jesu pene, šuplje cevčice srednje debljine, koso sečene, koje se sjano slažu sa gustim, kremastim sosevima. Pene rigate su posebna vrsta pene testenine, šuplje, koso sečene cevčice sa izbrazdanom, rebrastom površinom. Veoma su popularne u kombinaciji sa klasičnim karbonara sosem. Makaroni su male, šuplje, blago uvijene cevčice, ne previše prefinjenog izgleda, ali jedna od omiljenih vrsta testenine na svetu. Često se mogu naći kao dodatak u minestorne supi, a odlične su i za pečenje u kaserolama. Ravioli su vrsta punjene sveže paste, četvrtastog oblika, koja se priprema sa različitim nadevima. Italijanska pasta se kuva „al dente“, tako da bude čvrsta kada se žvaće. Lazanje i kanelone se pripremaju „al forno“, u pitanju su vrste testenine koje se peku u kombinaciji sa različitim nadevima. Jedan od omiljenih u Italiji jeste Bolonjez sos.