Vino, delikatno i prefinjeno piće, inspiracija umetnicima, obožavano je širom sveta još od drevnih vremena. Ispijanje vina u dobrom društvu i prijatnom ambijentu može biti istinsko uživanje, bilo da smo ga poslužili u šolji, običnoj čaši ili u čaši za vino. Ipak, pravi poznavaoci znaju da su čaše za serviranje vina itekako važne za potpun doživljaj. Vrhunski proizvođači danas konsultuju somelijere i enologe kako bi dizajnirali savršene čaše, koje ističu i naglašavaju specifičnu aromu i kvalitet ovog božanskog pića. Ukoliko želite da razumete vino koje pijete i da doživite sve njegove nijanse potrebno je da izaberete pravu čašu. Mi vam otkrivamo kako.
Oblik i dimenzije vinske čaše nisu samo stvar estetike, već određuju količinu vazduha sa kojim vino dolazi u dodir, koliko se arome oslobađa, na kom mestu vino najpre dolazi u dodir sa jezikom, temperaturu vina u momentu kada ga probamo. Aroma vina se oslobađa tako što alkohol isparava, te je površina koju vino zauzima u čaši veoma bitna za intenzitet arome. Vinska čaša ima ulogu u skupljanju oslobođene arome, a u zavisnosti od vrste vina “rezervoar” za skupljanje arome, odnosno balon čaše, može biti veći ili manji. Što je balon čaše veći, to je veća oksidacija vina, a aroma se intenzivnije oslobađa. Obod čaše je veoma važan za potpun doživljaj vina – tanje ivice čaše obezbeđuju kvalitetniji doživljaj, budući da staklo manje odvraća pažnju od pića. Savršene vinske čaše su potpuno transparentne i savršeno prikazuju boju vina.
Na prvi pogled, čaše za vino izgledaju veoma slično između sebe, ali sasvim male razlike u formi imaju veoma veliki uticaj na doživljaj vina. Uobičajeno je da su čaše za bela vina manjih dimenzija, imaju manje balone, koji zadržavaju floralnu aromu, fokusiraju je ka nosu i istovremeno čuvaju temperaturu pića. Čaše za crvena vina imaju velike balone koji omogućavaju da vino dođe u kontakt sa većom količinom vazduha i da se složene arome osete u svoj svojoj punoći. Čaše za šampanjac su visoke i uske, što je oblik koji omogućava da se sačuvaju “iskrice”, odnosno da se zadrži karbonacija.
Oblik jeste bitan: izaberite idealnu čašu za vino
Vino, delikatno i prefinjeno piće, inspiracija umetnicima, obožavano je širom sveta još od drevnih vremena. Ispijanje vina u dobrom društvu i prijatnom ambijentu može biti istinsko uživanje, bilo da smo ga poslužili u šolji, običnoj čaši ili u čaši za vino. Ipak, pravi poznavaoci znaju da su čaše za serviranje vina itekako važne za potpun doživljaj. Vrhunski proizvođači danas konsultuju somelijere i enologe kako bi dizajnirali savršene čaše, koje ističu i naglašavaju specifičnu aromu i kvalitet ovog božanskog pića. Ukoliko želite da razumete vino koje pijete i da doživite sve njegove nijanse potrebno je da izaberete pravu čašu. Mi vam otkrivamo kako.
Oblik i dimenzije vinske čaše nisu samo stvar estetike, već određuju količinu vazduha sa kojim vino dolazi u dodir, koliko se arome oslobađa, na kom mestu vino najpre dolazi u dodir sa jezikom, temperaturu vina u momentu kada ga probamo. Aroma vina se oslobađa tako što alkohol isparava, te je površina koju vino zauzima u čaši veoma bitna za intenzitet arome. Vinska čaša ima ulogu u skupljanju oslobođene arome, a u zavisnosti od vrste vina “rezervoar” za skupljanje arome, odnosno balon čaše, može biti veći ili manji. Što je balon čaše veći, to je veća oksidacija vina, a aroma se intenzivnije oslobađa. Obod čaše je veoma važan za potpun doživljaj vina – tanje ivice čaše obezbeđuju kvalitetniji doživljaj, budući da staklo manje odvraća pažnju od pića. Savršene vinske čaše su potpuno transparentne i savršeno prikazuju boju vina.
Na prvi pogled, čaše za vino izgledaju veoma slično između sebe, ali sasvim male razlike u formi imaju veoma veliki uticaj na doživljaj vina. Uobičajeno je da su čaše za bela vina manjih dimenzija, imaju manje balone, koji zadržavaju floralnu aromu, fokusiraju je ka nosu i istovremeno čuvaju temperaturu pića. Čaše za crvena vina imaju velike balone koji omogućavaju da vino dođe u kontakt sa većom količinom vazduha i da se složene arome osete u svoj svojoj punoći. Čaše za šampanjac su visoke i uske, što je oblik koji omogućava da se sačuvaju “iskrice”, odnosno da se zadrži karbonacija.